neděle 15. července 2012

Vznikne Hnutí pravicových voličů?

ODS a TOP 09 - pravicové, liberálně konzervativní, fiskálně zodpovědné strany - opravdu? Pravicoví voliči k TOP 09 přecházeli především z důvodu, že ODS považovali za kmotrovskou stranu mafiánů, která se ani nedrží pravicových principů a ideálů. Mnozí jsme to sice říkali již tehdy, ale dnes už to vidí i jiní - TOP 09 dnes považují také za kmotrovskou stranu mafiánů, která se nedrží pravicových principů a ideálů.

Někteří se jen s otevřenou pusou nestačí divit. Jak se to stalo? Vždyť obě ty strany podporovali vesměs slušní lidé - vzdělaní, inteligentní, lidé ze střední třídy - a teď tohle? Jak se to mohlo stát? Obě strany přece bojovaly za snižování zadlužování, nižší daně, osekávání byrokratického státního aparátů a zbytečných regulací, zlepšování podmínek pro živnostníky a podnikatele, kteří davájí práci dalším lidem, zlepšení politické kultury, boj s korupcí. Kde to všechno zmizelo?

Kde jsou ti pravicoví demokraté bojující za všechny tyto ideály? Něco Vám uniklo, vážení - oni tam nikdy nebyli! V těchto dvou stranách jsou (a to především v pozicích, kde se toho dá nejvíce ovlivnit) bývalí komunisti-kariéristi nebo lidé, kteří mají myšlení, které tady předchozí režim desítky let budoval. Žádní pravičáci, žádní demokraté, žádní liberálové ani konzervativci ve vedení těchto stran nejsou - a pokud ano, tak se bojí a nic nedělají. Souzeno čistě z výsledků.

Nečasova vláda má zřejmě v úmyslu zapsat se do české historie jako dosud nejsocialističtější vláda. (Všichni víme, že jí to asi dlouho nevydrží, protože to, co se blíží, bude ještě horší).

Přemýšlel jsem ale, jak to mohou pravicoví voliči (nebo i stále na zázrak čekající členové těchto dvou stran) řešit, aby mohli co nejlépe zabránit dalším létům vlády levice. Změna zevnitř? Šlo by to. Ale to je asi spíše běh na dlouhou trať. Navíc slušní členové z těchto stran spíše odcházejí, než by získavali větší vliv. Takže mě napadlo - proč tito členové a voliči neopoustí tyto dvě korupční levicové strany, a nezaloží něco jako Hnutí pravicových voličů?

To by se mohlo řídit několika organizačními zásadami, které by mohly pomoci zabojovat i s korupcí. Stále si  totiž myslím, že v této zemi je řada podnikatelů, kteří věří pravicovým hodnotám, a kteří odmítají dosavadní financování politických stran - že by prostě straně dali spoustu peněz na kampaň s tím, že ji podporují a věří v její politiku a ideály, a ne proto, že by jim po volbách zajistila vítězství v losovačce!

Témata, která by spojovala všechny tyto pravicové voliče, jsou jasná. Osobností ke kandidatuře, expertů k odborným radám i tomuto nakloněným novinářům by se také jistě našlo dost. Věřím, že by to šlo, věřím, že je možné to udělat, ostatně myslím si, že je spíše nutné to udělat!

Strašení Řeckem nebo komunisty není pouze strašení!