pátek 13. dubna 2012

Už by to vážně chtělo českou Tea Party!

Vyšší daně, zavedení trestající progresivní daně, zvyšování poplatků, masivní zadlužování, další nárůst byrokracie, házení klacků pod nohy středním a malým podnikatelům a živnostníkům, neschopnost bojovat s korupcí, likvidace konkurence schopného prostředí - takhle si představuji nefalšovanou levicovou vládu! Nečasova vláda si ale stále říká pravicová. Kdy vyjdou do ulic také pravicově orientované občané? A ke komu přejdou voliči ODS a TOP 09?

Velice dobře to napsal Miroslav Macek ve své nedávné glose: "Čtenář glos M. S. mi napsal:
Dnes ráno jsem se probudil a s překvapením jsem zjistil, že mi vládne autentická sociální demokracie. A to jsem si nějak nevšiml, že by včera proběhly mimořádné volby do Sněmovny…"

Ve Spojených státech, kdy se moci chopil socialista Obama (byť sám stále napravo od "pravičáků" všeho druhu v Evropě), se rozmohlo tzv. hnutí Tea Party. Stovky a miliony obyčejných lidí po celé zemi vyšly do ulic - protestovat proti zavádění socialismu do Ameriky. Vadily jim vyšší daně, masivní zadlužování, nárůst byrokracie, další a další regulace a celkově zvyšující se moc federální vlády. Takže zatímco v Evropě vyjde do ulic radikální levice, v USA vyšli do ulic obyčejní lidé, kteří stále věří, že pravicová politika malého a efektivního státu, nízkých daní, fiskální zodpovědnosti a absence zbytečných regulací je tou správnou cestou, jak bojovat s ekonomickou krizí, resp., jak opět zajistit prosperitu západnímu světu.

Kdy se něčeho takového dočkáme i u nás? Zatím jsme v ulicích viděli odboráře, socialisty, komunisty, mladé levicové radikály a extrémisty z hnutí ProAlt či DSSS apod. Ale kde jsou ti, kteří jsou motorem naší ekonomiky? Živnostníci a malí podnikatelé, matky a otcové několika dětí, vzdělaná a přemýšlející střední třída?

A koho budou příště volit? Ke komu přejdou voliči dnes již autenticky levicových ODS a TOP 09? Může se stát, že třeba 10 % voličů ODS a 10 % voličů TOP 09 přejdou ke Svobodným? Už dnes mají v průzkumech přes 3 % (a to si myslím, že si to ani - na české poměry netradičně - nezaplatili, ale že je skutečně mají).

Aleš Michl ve svém skvělém rozhovoru pro Reflex mj. prohlásil: "Po tomhle rozhovoru bych asi volby nevyhrál." Dovolil bych si s ním nesouhlasit. Spojené státy nám ukazují, že pravicový program dokážou pochopit i obyčejní lidé ze středních i nižších středních tříd - protože ten je v jejich zájmu. Ne zadlužování, zvyšování daní, nárůst regulací, plýtvání, byrokracie, korupce a klientelistické zlodějny!